17.11.14

Tarih boyunca tehlikeli moda trendleri



TARİH BOYUNCA TEHLİKELİ MODA TRENDLERİ

Güzel olmak için yapılacak çok fedakarlık vardır. İşte bu nedenle pek çok kadın sıkı pantolonlar, ağda ve nefes kesen korseler ile hayatını geçirmektedir. Tarih boyunca moda trendlerine uyan kadınlar ciltlerine hasar vermiş, hatta kemiklerinin kırılmasına bile neden olmuştur. 


Crinoline ;

Bu listede olan diğer trendlere göre tehlikeli olmayan fakat kısıtlayıcı olan bir çember etektir. Crinolines, at kılı veya kaba kumaşlardan yapılan bir alt etektir. Eteğin kenarlarından geçirilen metaller sayesinde elbise kadınlarda kabarık duruyordu. Fakat, kapılardan geçerken çeşitli kazalara neden oluyordu.




Yüksek Topuklar ;

Günümüzde ve eski zamanlarda pek çok kadın yüksek topuklu ayakkabı giymektedir. Eski dönemde yüksek topuklu ayakkabı giymek bir prestij simgesi kabul edilmiş bu nedenle erkekler bile topuklu ayakkabı giymiştir. Böylece diğer insanlardan daha yüksek oldukları imajı verilirmiş. Aslında yüksek topuklu ayakkabılar, kemik ve sinir hastalıkları, eklem ve hasarlı tendona neden olabilmektedir. Belki de modanın en zararlı trendleri arasındadır.




Diş Vernikleri ;

Diş verniklenmesi ya da boyanması MS:200 yılından kalma Japonya ve Vietnam’da yaygın bir uygulamadır. Genelde 8-10 yaşlarında genç kadınlar arasında bir yaş ritüeli olarak kabul edilir. 1870 yılında Japon Hükümeti tarafından yasaklanmıştır. Ama insanlar halen bu uygulamayı yapmaktadır. Bu işlem, yaklaşık 1-2 hafta sürmektedir. Çeşitli kimyasallar ile diş üzerinde çalışılır. Çok acı vermesi yanında diş çürümesini engelleme gibi faydaları olduğuna inanılıyor. Siyah renk olan dişler çok çekici ve güzel olarak kabul edilmektedir. Bugünse, yüzlerce lira ödeyerek dişlerimizi beyazlatmaya çalışıyoruz.

Kurşun ile yüz boyama ;

Bronz ten bugün çekiciliğin ve güzelliğin bir parçası görülüyor. Ancak, 16. Yüzyılda Avrupa’da soluk cilt güzelliğin başlıca faktörü kabul edilirdi. Bu cilt rengi için, özel kurşunlu pudralar kullanılıyordu. Diş, baş ağrıları, kafa karışıklığı ve hatta ölüm bu pudralar nedeni ile sık karşılaşılan durumlardı. Yüzde çürüme, bulantı başlıca belirtileriydi. Belki dedünyanın en tehlikeli moda trendi kurşunlu pudralardı.

Korseler ;

Kadınlar arasında ince bel yüzyıllar boyunca popüler olmuştur. Kıvrımlı bel genelde en kadınsı görüntüdür. Korseler, Viktorya döneminde kendi popüleritesinin zirvesine ulaştı. Hareketleri kısıtlaması yanı sıra, hazımsızlık, kabızlık, nefes almakta zorluk, bayılma ve iç kanamalara neden olmaktadır.


Kaburga Kaldırma ;

İnce beli ortaya çıkarmak için kullanılan korseler zamanla yerini başka yöntemlere bıraktı. Özellikle Avrupa ve Amerika’da pek çok kadın, kaburgaların en alt kısmını cerrahi bir operasyonla aldırıyor. Böylece bel kısmı daha ince gözüküyor. Cher ve Amanda Lepore bu uygulamayı yaptıran ünlü kadınlardandır.


Sert yüksek yaka ;
19. yüzyılın başlarında erkekler arasında sert yüksek yakalar moda oldu. Bu yakalar nedeni ile akşam çıkarmayı unutarak pek çok erkek boğularak hayatını kaybetti. Avrupa’da bu yakalar nedeni ile pek çok ölüm oldu fakat şaşırtıcı olan bu yakalardan hiç  vazgeçilmedi.



Ayak bağlama ;

Çin’de 10 ve 11. Yüzyılda küçük ayaklı olan kadınlara saygı duyuldu ve güzel kabul edildi. Bunun üzerine kadınlar ayaklarını bağlayarak küçük kalmasını sağladılar. Ayak kemiklerini kırma olayları nedeni ile pek çok kadın enfeksiyondan hayatını kaybetti. Bu insanların hayatları boyunca sağlık sorunları oldu. 20. Yüzyıla kadar devam eden bu gelenek halen bazı kadınlar tarafından uygulanıyor.


zerrin_ce 














Share
Bizi Takip Edin

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

KATEGORİLER - 1

KATEGORİLER - 2